Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

ХВАЛА НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА!




Челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије и у тешким тренуцима. Кина је још једном доказала да је пријатељ нашој земљи. КИНО, ХВАЛА НА ПОМОЋИ!
(
电影院,谢谢您的帮助!).

Захвалност Народној Републици Кини на помоћи Републици Србији у борби против КОВИД-19. Србија види Кину као братску земљу.

Русија и Србија су увек биле једна уз другу, као братске и пријатељске земље. РУСИЈО, ХВАЛА НА ПОМOЋИ! (РОССИЯ, СПАСИБО ЗА ПОМОЩЬ)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је кинеску вакцину СИНОФАРМ” против коронавируса COVID-19: I дозу 06.04.2021, II дозу 27.04.2021, III дозу 07.11.2021.

#ОстаниКодКуће #OstaniKodKuće #StayAtHome

#БудиОдговоран #BudiOdgovoran #BeResponsible



ВЕСТИ



НАПОМЕНА: Сваки прилог из општине Кучево има у наслову прилога префикс КУЧЕВО:ˮ

 

ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ ГРАЂАНА ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ПОМОЋ ДРЖАВЕ

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 28.04.2021, 09:52]

КОВИД-19 – ВЕСТИ >>

 

  • Београд, 28. април 2021. године, среда

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали саопштио је да се од поноћи па до 8 часова јутрос 176.281 особа пријавилa за помоћ државе од два пута по 30 евра у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима.

Мали је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС), објаснио да је у свим дневним новинама данас изашао информативни памфлет, где грађани могу да се информишу о овој врсти помоћи и да нађу одговоре на најчешћа питања.

Систем пријављивања је једноставан, као и прошле године. На страници која је на порталу Управе за трезор треба да укуцате три податка – ЈМБГ, број личне карте и да изаберете банку у којој имате рачун или банку у којој желите да га отворимо, навео је он.

Према његовим речима, за првих пола сата после поноћи, када је омогућено пријављивање грађана, знатно је више пријављених него прошле године, када је држава уплаћивала 100 евра.

Наиме, како је прецизирао, у првих пола сата пријављивања за 100 евра прошле године пријавило се 3.900 људи, а ноћас више од 20.000, што је пет пута више.

Очекујемо да ће у наредних пар сати бити пријављено више од 500.000 људи, као и да ћемо данас прећи први милион. Прошле године је уплату од 100 евра добило 6,2 милиона грађана, а пријавило се 4,3 милиона, указао је министар.

Он је додао да не треба да се пријављују пензионери, корисници новчане социјалне помоћи и лица која су у Заводу за извршење кривичних санкција, јер ће помоћ добити аутоматски.

Пријављивање грађана за помоћ могуће је до 15. маја, док ће 5. маја бити отворен и контакт центар за оне који желе да се пријаве телефонским путем, потврдио је Мали и позвао грађане да се пријаве у што већем броју и искористе ово право.

Држава ће, како је најавио, већ 6. маја исплатити помоћ за свих 1,7 милиона пензионера, а дан касније за све кориснике новчане социјалне помоћи и лица у Заводу за извршење кривичних санкција. Исплата свих пријављених грађана креће 12. маја и очекујемо да ће новац бити на њиховим рачунима најкасније до 20. маја.

Министар је подсетио на то да ће 10. маја бити исплаћена и друга минимална зарада у висини од 50 одсто, која је део трећег пакета помоћи привреди.

Србија је у потпуности стабилна и данас на рачуну има 240 милијарди динара. Потпуно смо ликвидни, имамо новца и желимо да дамо подршку и привреди и грађанима, да лакше пребродимо кризу коју је произвела пандемија коронавируса, поновио је он.

Мали је напоменуо и да ће поред помоћи од по два пута по 30 евра, у јуну бити исплаћено 60 евра за незапослене, а у септембру додатних 50 евра за пензионере.

Он је, одговарајући на питање око евентуалног задужења због помоћи грађанима и привреди, предочио да критика не одговара истини, јер је држава одлучила да помогне пошто је постала стабилна и јака, а и буџет је четири године био у суфициту.

Плате су се повећале током 2020. године, у јеку пандемије за 7,7 одсто у реалном износу у односу на 2019. годину. Набавили смо вакцине, подигли две ковид болнице у рекордном року, а председник Републике Александар Вучић данас поставља камен темељац и за трећу, пренео је министар.

Он је подсетио на то да је за трећи пакет помоћи држава издвојила 257 милијарди динара, а прошле године за два пакета 704 милијарде динара, што је укупно издвајање државе од приближно осам милијарди евра за помоћ грађанима и привреди.

Зато смо сачували наш привредни систем и са правом говоримо да ћемо ове године имати шест одсто раста. ММФ процењује да ће бити пет, а ми кажемо биће шест, али уз апсолутно одржавање стабилности, као што пише у ребалансу буџета, рекао је министар.

Према његовим речима, учешће јавног дуга у БДП-у неће прећи 60 одсто, упркос великим издвајањима за помоћ привреди, док са друге стране у буџету имамо и никад већи новац за инвестиције.

Он је напоменуо да ће до краја године у изградњи бити чак осам ауто-путева, да се инвестира у болнице, нову фабрику вакцина, екологију.

Министар се осврнуо и на Нацрт закона о метроу, који ће се ускоро наћи пред Владом Србије, а који се пре свега односи на изградњу и управљање системом метроа када буде изграђен.

Крајем године, као што смо и обећали, крећемо у изградњу прве линије метроа у Београду. То јесте део програма "Србија 2025" и тај новац смо определили у ребалансу буџета који су посланици усвојили, објаснио је он.

извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/540928/veliko-interesovanje-gradjana-za-prijavljivanje-za-pomoc-drzave.php

 

ЛИНК ЗА ПОМОЋ ДРЖАВЕ ОД ДВА ПУТА ПО 30 ЕВРА

 

ПОВЕЗАНЕ ТЕМЕ:

Почеo са радом контакт центар за пријаву грађана за новчану помоћ

  • Београд, 5. мај 2021. године, среда

Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да је у поноћ, 5. маја, почео са радом контакт центар преко ког ће грађани моћи телефонским путем да се пријаве за новчану помоћ државе у износу од 30+30 евра, која ће бити исплаћена у мају и новембру.

Број телефона контакт центра је 0800 101 100 и тај позив је бесплатан.

Грађани ће у контакт центру чути аутоматски снимљен глас, који ће их водити кроз цео процес пријаве.

Електронска пријава путем портала Управе за трезор, на интернет адреси idp.trezor.gov.rs, почела је 28. априла и до сада се за ову меру економске помоћи државе грађанима, пријавило преко три милиона људи, а пријава траје до 15. маја.

Право на новчану помоћ државе у износу од 60 евра, односно два пута по 30 евра, имају пунолетни држављани Републике Србије, који имају пребивалиште на територији Републике Србије, са важећом личном картом на дан 23. априла 2021. године, када је ступио на снагу Закон о Привременом регистру пунолетних држављана Републике Србије којима се уплаћује новчана помоћ за ублажавање последица пандемије болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2.

Корисници пензије, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција не треба да се пријављују јер ће њима помоћ бити аутоматски уплаћена.

Пензионери ће првих 30 евра добити у четвртак, 6. маја, док ће других 30 евра добити у новембру.

Додатно, пензионери ће у септембру добити још 50 евра.

Примаоци новчане социјалне помоћи и лица у заводу за извршење кривичних санкција добиће првих 30 евра у петак, 7. маја.

Исплате за остале пунолетне грађане који су се пријавили за овај вид подршке државе, почеће од 12. маја и, како се очекује, биће завршене до 20. маја.

Ова мера подршке грађанима се спроводи у оквиру трећег пакета помоћи грађанима и привреди у циљу ублажавања економских последица пандемије корона вируса.

Трећи пакет подршке вредан је 257 милијарди динара, односно приближно две милијарде евра, наводи се у саопштењу.

извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/542566/poceo-sa-radom-kontakt-centar-za-prijavu-gradjana-za-novcanu-pomoc.php

 

Помоћ од 60 евра примиће укупно 5.864.073 грађана

  • Београд, 16. мај 2021. године, недеља

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је данас да је укупан број пријављених грађана за новчану помоћ у износу од 60 евра, укључујући и пензионере, примаоце социјалне помоћи и Управу за извршење кривичних санкција, који су пријављени аутоматски, 5.864.073.

Мали је објаснио да се до истека рока, синоћ у поноћ, пријавило 4.076.127 грађана.

Укупан број исплаћених до сада је 4.860.550, а сви остали који су се успешно пријавили добиће новац најкасније до краја наредне недеље, рекао је Мали.

извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/545785/pomoc-od-60-evra-primice-ukupno-5864073-gradjana.php