Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

ХВАЛА НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА!




Челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије и у тешким тренуцима. Кина је још једном доказала да је пријатељ нашој земљи. КИНО, ХВАЛА НА ПОМОЋИ!
(
电影院,谢谢您的帮助!).

Захвалност Народној Републици Кини на помоћи Републици Србији у борби против КОВИД-19. Србија види Кину као братску земљу.

Русија и Србија су увек биле једна уз другу, као братске и пријатељске земље. РУСИЈО, ХВАЛА НА ПОМOЋИ! (РОССИЯ, СПАСИБО ЗА ПОМОЩЬ)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је кинеску вакцину СИНОФАРМ” против коронавируса COVID-19: I дозу 06.04.2021, II дозу 27.04.2021, III дозу 07.11.2021.

#ОстаниКодКуће #OstaniKodKuće #StayAtHome

#БудиОдговоран #BudiOdgovoran #BeResponsible



ВЕСТИ



НАПОМЕНА: Сваки прилог из општине Кучево има у наслову прилога префикс КУЧЕВО:ˮ

 

СРБИЈА СВАКОМ СЕГМЕНТУ БОРБЕ ПРОТИВ ПАНДЕМИЈЕ ПРИСТУПИЛА ОДГОВОРНО

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 21.01.2021, 16:23]

КОВИД-19 – ВЕСТИ >>

Београд, 21. јануар 2021. године, четвртак

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић саопштила је да је до јутрос у нашој земљи вакцинисано више од 50.000 људи, а грађанима су на располагању три вакцине – "Фајзер–Бионтек", "Спутњик В" и "Синофарм".

Брнабић је у изјави за Телевизију Хепи истакла да Србија по питању вакцине против коронавируса жели да помогне и земљама у окружењу, подсећајући на то да су председник Републике Александар Вучић и премијер Северне Македоније Зоран Заев постигли договор о томе да помогнемо тој земљи са 8.000 доза.

Србија, како је предочила, помаже и регистрацију вакцина у Северној Македонији, којој је понуђено и да лекари из црвене зоне дођу код нас и вакцинишу се.

Она је објаснила да је Влади Србије задатак за помоћ земљама у региону дао председник са образложењем да ако се наши грађани вакцинишу, а суседне земље немају вакцину, не можемо ни ми да напредујемо.

У том контексту, премијерка је изразила уверење да ће вакцина из Европске уније доћи не само у Србију, већ и на читав Балкан.

Брнабић је, када је реч о Албанији, пренела да је премијер те земље рекао да су добили 975 вакцина, што значи упола мањи број људи који може да се вакцинише, и то чак и не прецизирајући тачно од које земље, већ је навео да је од неке земље чланице ЕУ.

Према њеним речима, борба за вакцине је огромна, с тим што није проблем само купити и допремити цепиво, већ је потребна и његова регистрација, план вакцинације становништва и друго.

Она је оценила да није могуће уводити ковид пасоше и то из два разлога – један је дискриминација, а други је то што се томе противе Немачка и Француска, које су значајне земље у ЕУ и без којих та одлука не би могла да прође.

Мислим да то неће моћи да се деси, али и ако се уведу ковид пасоши Србија је спремна захваљујући свом информационом систему, поручила је Брнабић.

Према њеној оцени, Србија се током пандемије позиционирала као једна од најозбиљнијих земаља на свету, будући да нисмо имали несташицу ни лекова, ни хране, ничега што је било потребно.

Наши грађани су великим трудом државе, председника Републике и Владе, били поштеђени слика празних рафова у продавницама, као што је то био случај чак и у неким најбогатијим земљама на почетку пандемије, навела је она и додала да јој се чини да смо прошли много лакше од других држава.

У Србији је у сваком тренутку било свега што је потребно за борбу против коронавируса, поновила је Брнабић и у том смислу указала на то да смо имали све лекове које је препоручила Светска здравствена организација.

Премијерка је истакла да смо земља која је имала највише хоспитализованих у свету јер су лекари из предострожности, борећи се за сваки живот и здравље људи, чим почне упала плућа хоспитализовали грађане.

Она је поновила да је држава одвајала новац из буџета како за лекове, тако и за болничке дане, без обзира на то колико је то коштало.

Упоредо са тим, набављали смо вакцине које су све плаћане авансно. Донирали смо ЕУ два милиона евра за развој вакцине, али смо паралелно преговарали са свим произвођачима и потписивали уговоре, подсетила је Брнабић.

Захваљујући томе, како је нагласила, у земљи сада имамо тачно 1.054.950 вакцина, од којих су неке већ потрошене, негде више од 100.000.

Према њеним речима, вакцине су потрошене зато што се у Србији вакцинација спроводила конзервативно, односно када се добило 20.000 доза, вакцинисано је 10.000 људи, а друга половина се чува за ревакцинацију.

Председница Владе је подсетила на то да је Србија ушла у COVAX програм, напомињући да су постојала два начина да се преко тог програма наруче цепива.

Један од начина, који је јефтинији, јесте да добијете вакцине које вам они сами пошаљу, а други, скупљи, за који се Србија определила због бриге о здрављу грађана, јесте да они понуде вакцине које имају, а ми да изаберемо коју ћемо да узмемо, прецизирала је она.

У оквиру поменутог програма, како је додала, Србија разговара о "Фајзеровој" и "Астра-Зенека" вакцини, али се још увек не зна тачан датум када ћемо моћи да их добијемо.

Брнабић је навела и да је потписан уговор са Пољском и да је потврђено да желимо 800.000 "Астра-Зенека" вакцина, која још увек није регистрована код Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

Она је нагласила да данас сви произвођачи вакцина имају изазов производње довољних количина, због чега је важно да се наша земља бори и за то да покуша да производи вакцине и у Србији.

У том смислу, премијерка је пренела да данас стручњаци из Института "Торлак" одлазе у Русију како би се упознали са начином производње вакцине "Спутњик В".

Нажалост, нагласила је она, свет је данас такав да је 95 одсто вакцина купило десет најбогатијих земаља света, при чему постоје земље које немају никакве уговоре, нити знају када ће им доћи вакцина, а највећа вероватноћа је да ће више од 50 одсто светске популације добити вакцину тек 2022. године, а можда и касније.

У таквој констелацији, Србија се изборила за, у овом тренутку, највеће количине тих вакцина, које су бесплатне и доступне свим грађанима, подвукла је председница Владе.

У том смислу, она је истакла да у домовима здравља у којима се врши имунизација нема враћања људи који дођу унапред непријављени, већ ће и они бити вакцинисани.

Такође, како је додала, сви домови здравља су добили још 50 одсто више доза од тражених управо за те људе који дођу без заказивања термина.

Према њеним речима, Србија је једна од ретких земаља која има информациони систем преко којег грађани могу да се пријављују за вакцинацију.

Она је пренела да је јуче отворен и штанд еУправе на Београдском сајму, где они који се вакцинишу, док чекају обавезних 15 минута после вакцинације, могу да добију информације о томе шта се све може наћи на порталу еУправе.

Не постоји неодговорнији потез од најаве привремених приштинских власти да ће запленити вакцине које на Косово и Метохију стижу из Србије, рекла је председница Владе и оценила да на тај начин политичку кампању своде на напад на здравље људи.

Брнабић је поручила да у сваком случају Србија неће дозволити да здравље наших грађана у јужној покрајини буде угрожено.

Такође, председница Владе је истакла да је током саслушања нових кандидата пред америчким Конгресом као једна од позитивних ствари администрације Доналда Трампа истакнут Вашингтонски споразум.

Имплементација Вашингтонског споразума остаје, подвукла је она и у том смислу навела да данас министар финансија Синиша Мали потписује Међудржавни споразум о подстицању инвестиција са амбасадором САД у Србији Ентонијем Годфријем.

Америчка Међународна развојна финансијска корпорација (DFC) остаје у Београду и наставља се потписивање уговора и финансирање наших предузећа, поновила је Брнабић.

извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/513459/srbija-svakom-segmentu-borbe-protiv-pandemije-pristupila-odgovorno.php


[Последња промена: 21.01.2021 у 17:38]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од марта 2020. године
; Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 18.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni