Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

ХВАЛА НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА!




Челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије и у тешким тренуцима. Кина је још једном доказала да је пријатељ нашој земљи. КИНО, ХВАЛА НА ПОМОЋИ!
(
电影院,谢谢您的帮助!).

Захвалност Народној Републици Кини на помоћи Републици Србији у борби против КОВИД-19. Србија види Кину као братску земљу.

Русија и Србија су увек биле једна уз другу, као братске и пријатељске земље. РУСИЈО, ХВАЛА НА ПОМOЋИ! (РОССИЯ, СПАСИБО ЗА ПОМОЩЬ)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је кинеску вакцину СИНОФАРМ” против коронавируса COVID-19: I дозу 06.04.2021, II дозу 27.04.2021, III дозу 07.11.2021.

#ОстаниКодКуће #OstaniKodKuće #StayAtHome

#БудиОдговоран #BudiOdgovoran #BeResponsible



ВЕСТИ



НАПОМЕНА: Сваки прилог из општине Кучево има у наслову прилога префикс КУЧЕВО:ˮ

 

СРБИЈА ОСТВАРИЛА ИЗУЗЕТАН УСПЕХ У ВАКЦИНАЦИЈИ СТАНОВНИШТВА

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 12.02.2021, 14:32]

КОВИД-19 – ВЕСТИ >>

 

  • Београд, 11. фебруар 2021. године, четвртак

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је наша земља успешна у вакцинисању зато што је веома рано донела одлуку о томе да набавка вакцина буде приоритет и да то не посматра као геополитичко, већ искључиво здравствено питање.

Брнабић је у интервјуу за америчку телевизију "Си Ен Ен" (CNN) објаснила да је Србија одлучила да иде директно у преговоре са разним произвођачима вакцина, а све само са једним циљем – да добијемо што пре цепива.

Она је подсетила на то да је Србија можда била прва земља у свету која је потписала уговор са компанијом "Фајзер", као и друга у Европи која је добила њихову вакцину.

Такође, како је додала, били смо и прва земља у Европи која је потписала уговор са кинеским "Синофармом" и која је добила њихове вакцине.

Премијерка је, као други разлог успешности процеса имунизације становништва, навела дигитализацију јавних сервиса, што је био приоритет у протекле четири године.

Према њеној оцени, то нам је омогућило да веома брзо имамо паметан систем који чини овај процес једноставним за грађане, транспарентним и лаким за управљање.

Брнабић је нагласила да не жели да учествује у расправама о томе да ли је требало набављати само западне вакцине или и руске и кинеске, рекавши да верује у то да је питање вакцинације приоритетно широм света и да то нема везе са политиком и геополитком.

Као кандидат за пријем у ЕУ, фокус Србије јесте пут ка чланству, подсетила је премијерка и напоменула да је наша земља учествовала у свим напорима Уније за развој и добијање вакцина.

Као мала земља, ми смо донирали 2,1 милион евра преко Европске комисије за развој вакцине у корист свих нас. Такође смо и део механизма COVAX, али смо сматрали да би било добро да покренемо и директне преговоре са произвођачима, објаснила је председница Владе.

Она је указала на то да су прве вакцине које су дошле у Србију биле компаније "Фајзер", али да су и "Синофарм" и "Спутњик В" вакцине безбедне и ефикасне, што је једино важно.

Брнабић је најавила и да очекује да до краја месеца Србија добије прве испоруке "АстраЗенека" вакцина. Радимо све што је у нашој моћи да осигурамо да се наши грађани вакцинишу, да будемо безебедни, да се живот и привреда врате нормалности што је пре могуће.

Она је, на питање да ли је у овом тренутку Србији лакше због тога што није у ЕУ, као што је то случај са Великом Британијом која предњачи у вакцинацији, одговорила да то не може рећи.

Наиме, како је објаснила, земље чланице ЕУ имају много бенефита које ми немамо, укључујући буџетску подршку за опоравак након COVID-19 кризе.

Премијерка је пренела да је очекивала да ће мултилатерализам да превлада и да ће сви поставити као заједнички приоритет подршку развоју и производњи вакцина, са циљем повећања капацитета.

Брнабић је изразила уверење да ће на крају Европска унија добро обавити свој посао, оценивши да је можда касно реаговала, али ће изаћи снажнија из свега овога.

На констатацију да у Србији грађани могу да бирају вакцине, председница Влада је пренела да велика већина жели да се вакцинише било којом вакцином коју имамо јер су све безбедне.

Ми пратимо све процесе одобрења вакцина у земљама порекла, али и Светској здравственој организацији и ЕУ. Агенција за лекове и медицинска средтва Србије је тако регистровала "Фајзерову" вакцину дан након одобрења надлежне установе у САД, и пар дана пре ЕУ, напоменула је она.

Имамо дупле, а и троструке стандарде безбедности које примењујемо, објаснила је она, наводећи да чекамо најпре да неко региструје вакцину, па онда анализирамо сву документацију и узорке.

Брнабић је изразила уверење да грађани због тога аплицирају за било коју вакцину, истичући да је кинеска вакцина веома популарна, али и зато што је највише имамо на располагању, уз напомену да је синоћ дочекала нову пошиљку од пола милиона вакцина из Кине.

Она је, упитана за епидемиолошке мере, истакла да Србија покушава да пронађе опрезан баланс између потребних здравствених мера, привреде и психичког стања грађана, којима је доста рестрикција.

Успешни смо јер су грађани и послодавци дисциплиновани, али пре свега угоститељи који цене то што могу да раде, па помажу у спровођењу мера. То све даје резултате, објаснила је премијерка.

Брнабић је подсетила на то да је Србија имала најпре најрестриктивније мере у свету и да од тада покушава да балансира између омогућавања што слободнијег живота и рада, уз потребне мере и стално праћење развоја ситуације.

извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/519666/srbija-ostvarila-izuzetan-uspeh-u-vakcinaciji-stanovnistva.php


[Последња промена: 12.02.2021 у 15:40]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од марта 2020. године
; Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 18.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni