Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

ХВАЛА НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА!




Челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије и у тешким тренуцима. Кина је још једном доказала да је пријатељ нашој земљи. КИНО, ХВАЛА НА ПОМОЋИ!
(
电影院,谢谢您的帮助!).

Захвалност Народној Републици Кини на помоћи Републици Србији у борби против КОВИД-19. Србија види Кину као братску земљу.

Русија и Србија су увек биле једна уз другу, као братске и пријатељске земље. РУСИЈО, ХВАЛА НА ПОМOЋИ! (РОССИЯ, СПАСИБО ЗА ПОМОЩЬ)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је кинеску вакцину СИНОФАРМ” против коронавируса COVID-19: I дозу 06.04.2021, II дозу 27.04.2021, III дозу 07.11.2021.

#ОстаниКодКуће #OstaniKodKuće #StayAtHome

#БудиОдговоран #BudiOdgovoran #BeResponsible



ВЕСТИ



НАПОМЕНА: Сваки прилог из општине Кучево има у наслову прилога префикс КУЧЕВО:ˮ

 

ПРЕПОРУКЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ КОРОНАВИРУСА НА ВИСОКОШКОЛСКИМ УСТАНОВАМА

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 22.09.2020, 08:46]

КОВИД-19 – ВЕСТИ >>

 

  • Београд, 21. септембар 2020. године, понедељак

Министарство просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије донело је данас Препоруке за превенцију коронавируса на високошколским установама, у оквиру мера везаних за спречавање ширења болести COVID-19.

Поменуте препоруке донете у консултацији са медицинским делом Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19, али и са представницима високошколских установа КОНУС и КАССС и представницима студената (СКОНУС и СКАССС) који су се залагали за безбедно организовање наставе. 

Препоруке су донете на основу искуства и примера добре праксе стеченог током одржавања наставе на високошколским установама током летњег семестра школске 2019/20. године у току епидемије коронавируса.

У њима се наводи да је свакодневно пре почетка рада високошколских установа потребно чистити и дезинфиковати простор, прибор и опрему, као и проветравати просторије најмање пола сата након чишћења

Истакнуто је да радници на високошколским установама и студенти морају бити без симптома који указују на COVID-19 (повишена температура и један од знакова и симптома – кашаљ, краткоћа даха, отежано дисање, губитак чула укуса и мириса) при доласку на високошколске установе.

Неопходно је да се на улазу у објекат постави дезобаријера, као и да се обезбеди довољно личне заштитне опреме за запослене, средстава и прибора за чишћење и дезинфекцију, као и дозер са средством за дезинфекцију руку у амфитеатрима, читаоницама и свим осталим просторијама где студенти бораве и уче.

У препорукама се наводи да је неопходно обезбедити довољно топломера, уз информацију где се студенти могу јавити како би могли да измереу телесну температуру, ако се не осећају добро.

Одржавање наставе, вежби, испита, састанака и седница органа високошколских установа не сматра се окупљањима на јавним местима у затвореном и отвореном простору.

Студенте је потребно организовати у мање групе током држања наставе, односно провера знања, а величину групе одредити на основу броја места у амфитеатрима, учионицама, вежбаоницама и другим просторијама тако да удаљеност између студената буде најмање 1,5 метара, односно потребно је обезбедити четири метра квадратна по студенту.

Не препоручује се задржавање студената у већим групама након предавања по ходницима, у дворишту или другим местима.

Теоријску наставу могуће је држати „онлајн“  или комбиновано, тако што ће се део наставе држати преко платформе, а део у згради високошколске установе, али у мањим групама и уз примену свих мера и средстава заштите. 

Осим тога, високошколске установе које обезбеде довољно простора, могу да одржавају редовну наставу у својим просторијама. Практична настава подразумева обавезну примену свих мера и средстава заштите.

Поред обавезне употребе заштитних маски, вежбе се могу држати и уз коришћење визира и/или скафандера, у складу са потребама и могућностима високошколске установе.

Практичну наставу која подразумева самостални рад студената, решавање задатака или проблема као и рад кроз интеракцију са колегама, уколико је могуће, треба организовати преко платформе.

Препорукама је предвиђено да између предавања буде довољно дуга пауза како се две групе студената не би сусретале и како би се оставило времена за чишћење, дезинфекцију и проветравање простора где су студенти боравили.

Одржавање испита треба организовати тако да се термини не преклапају и да чекање студената испред просторије где се испит одржава буде што краће, уз одржавање препоручене удаљености између студената од најмање 1,5 метара.

Запослени на високошколским установама и студенти морају да носе маске, тако да маска прекрива уста, нос и браду.

Препорука је и да се не организују скупови, прославе и слична дешавања на високошколским установама, као ни групне посете местима где се очекује окупљање већег броја особа. 

Уз то, препоручује се да кафетерије и слични простори где се продају и служе вода, сокови, кафа или храна, а који се налазе у склопу установе, не раде до даљњег, како би се спречило окупљање већег броја особа на једном месту и задржавање у групама.

У случају појаве симптома који указују на COVID-19 запослени у високошколској установи треба да се јави надређеном и да не долази на посао, као и да се јави свом изабраном лекару у дому здравља.

У ситуацији појаве сумње на оболевање од COVID-19 код запосленог, управа високошколске установе је у обавези да о томе одмах обавести епидемиолога надлежног института/завода за јавно здравље ради даљег поступања.

Одговорност за спровођење мера заштите и превенције сносе органи пословођења високошколских установа.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у сарадњи са институтима/заводима за јавно здравље, редовно ће пратити реализацију наставе на високошколским установама и прилагођавати препоруке тренутној епидемиолошкој ситуацији.

извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/487509/preporuke-za-prevenciju-koronavirusa-na-visokoskolskim-ustanovama.php


[Последња промена: 22.09.2020 у 10:00]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од марта 2020. године
; Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 18.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni