Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

ХВАЛА НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА!




Челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије и у тешким тренуцима. Кина је још једном доказала да је пријатељ нашој земљи. КИНО, ХВАЛА НА ПОМОЋИ!
(
电影院,谢谢您的帮助!).

Захвалност Народној Републици Кини на помоћи Републици Србији у борби против КОВИД-19. Србија види Кину као братску земљу.

Русија и Србија су увек биле једна уз другу, као братске и пријатељске земље. РУСИЈО, ХВАЛА НА ПОМOЋИ! (РОССИЯ, СПАСИБО ЗА ПОМОЩЬ)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је кинеску вакцину СИНОФАРМ” против коронавируса COVID-19: I дозу 06.04.2021, II дозу 27.04.2021, III дозу 07.11.2021.

#ОстаниКодКуће #OstaniKodKuće #StayAtHome

#БудиОдговоран #BudiOdgovoran #BeResponsible



ВЕСТИ



НАПОМЕНА: Сваки прилог из општине Кучево има у наслову прилога префикс КУЧЕВО:ˮ

 

НАСТАВА ПОЧИЊЕ РЕГУЛАРНО ОД 1. СЕПТЕМБРА

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 30.08.2021, 13:47]

КОВИД-19 – ВЕСТИ >>

 

  • Београд, 24. август 2021. године, уторак

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић саопштио је данас да је Кризни штаб за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 усвојио план тог министарства, по коме постоје три модела организације образовно-васпитног рада који се могу примењивати током школске године.

Ружић је након седнице поменутог штаба објаснио да ће модели зависити од епидемиолошке ситуације и укрштања података о  броју вакцинисаних, броју заражених, проценту позитивних тестова и како се примењују мере превенције у самим школама.

Он је навео да ће први модел припадати потпуно сигурном окружењу, где образовно-васпитни рад може да се одвија у школи, за све ученике у одељењу истовремено. Час траје 45 минута, деца седе заједно у клупама, носе маску само док разговарају. Вакцинисани наставници не носе маску све док не приђу ученику на 1.5 метар растојања.

Други  или комбиновани модел, представља организацију наставе путем непосредног рада и онлајн. Овај модел сличан је прошлогодишњем – за ученике од 1. до 6. разреда настава је у школи, а за ученике 7. и 8. разреда, као и за средњошколце – настава се одвија комбиновано.  Одељења су подељена на групе до 16 ученика, један дан су у школи, а други дан наставу слушају на даљину, пренео је Ружић.

Трећи модел, како је прецизирао, резервисан је за најугроженије општине, односно оне које по поменутим факторима представљају велики степен ризика по здравље опште популације у тој конкретној средини.

Први потпредседник Владе је додао да ће редовна настава кренути у највећем броју школа, уз напомену да ће епидемиолошку ситуацију у  школама сагледавати и Тим за школе, који чине представници Института за Јавно здравље "Милан Јовановић Батут" и ресорног министарства.

Тај тим, како је указао, има задатак да у наредном периоду прати и координише примену превентивних мера у раду школа и на недељном нивоу разматра ситуацију у свакој појединачној локалној самоуправи и доноси одлуку који модел наставе може да се примењује.

Према његовим речима, на основу критеријума у локалним самоуправама примењиваће се одређени модел или комбинација модела, где ће се општине сврстати у зелену, жуту или црвену зону.

Он је предочио да зелена зона заправо представља низак ризик заражавања од коронавируса, жута за средњи ризик, док је црвена зона симбол високог ризика заражавања.

Уколико дође до промене модела, школе ће о томе обавестити родитеље до петка, до 12 часова, прецизирао је Ружић и додао да ће у случају двоје или више ученика заражених та група/одељење прећи на онлајн наставу на 10 дана.

Када су у питању предшколске установе, ту важе препоруке из јула, где деца не носе маске и даље, као ни вакцинисани васпитачи, потврдио је први потпредседник Владе.

Епидемиолог и члан Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19 Предраг Кон рекао је да нам епидемиолошка ситуација није баш наклоњена, јер ће се почетак школске године поклопити са високом активношћу коронавируса, те да треба стриктно поштовати све предвиђене мере предложене за школске установе.

Он је истакао да модели наставе који су предочени показују да се креће са ситуацијом која подразумева да у школу долазе здрави и да су наставници што је могуће више вакцинисани, а ако нису морају да носе маске.

Кон је пожелео родитељима и деци да што лепше крену у школу, да се сви  заједно изборимо са овом ситуацијом и почнемо да обарамо криву која иде нагло према горе.

Главно оружје недовољно користимо, а то је вакцина. Што више око деце има вакцинисаних, мање може дете да унесе у школу вирус, објаснио је он и нагласио да комплетна наука стоји иза апела за вакцинацију.

На данашњој седници Кризног штаба, како је истакао, било је речи о ковид пропусницама и обавезној вакцинацији, али никакве одлуке у вези са тим темама нису донете.

Кон је оценио да је одлука о давању треће дозе вакцине примерена у актуелној ситуацији и сигурно ће дати резултате, и указао на то да је трећа доза нешто што је показано да је било од користи у Израелу, Уједињеним Арапским Емиратима, Бахреину.

У одређеним ситуацијама долази до пробоја имунитета. У време циркулације вируса и они који су вакцинисани, чак и са две дозе, могу због пада заштите које су добили вакцином да буду инфицирани. Са трећом дозом се појачава индивидуална заштита, објаснио је он.

Кон је истакао да давање треће дозе утиче на циркулацију вируса, јер се смањује могућност да, пре свега старији грађани, који су у додатном ризику, буду заражени.


[Последња промена: 30.08.2021 у 14:50]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од марта 2020. године
; Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 18.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni