ВЕСТИ


МЕРЕ ЗА ВРЕМЕ ВРЕМЕНСКИХ НЕПОГОДА (ОЛУЈА)

[Објавио: Општина Кучево, веб-администратор (Д), 22.07.2023. године]

[ ВЕСТИ ] >>
  • ДОГАЂАЈ: Београд, 21. јул 2023. године, петак

Министарство унутрашњих послова (МУП) Владе Републике Србије, на основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода Србије да се на подручју наше земље очекују јаке временске непогоде (суперћелијске олује - суперћелије су снажни облик грмљавине која доноси интензивне бљескове муња, екстремне падавине, снажне ударе ветра и јак град), упозорава на опасност од јаких ветрова, јаких и обилних падавина, удара грома и могућег града и апелује на грађане да се придржавају мера, како на отвореном, тако и у затвореном простору.

Уколико су грађани у затвореном простору, потребно је обезбедити све објекте који могу да одлете услед јаког ветра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане.

Такође, потребно је обезбедити и прозоре и спољна врата и затворити сва унутрашња врата, као и избегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници.

Уколико се грађани током невремена нађу на отвореном, потребно је склонити се од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имати у виду да је сигурно растојање од тих структура једнако њиховој висини.

Такође, важно је избегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове.

Потребно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сести на земљу и избегавати стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон.

Уколико се грађани нађу у шуми, заштиту треба да потраже испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору.

Потребно је ући у шуму и избегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места.

Такође, не треба прелазити преко воде, ни пливати.

Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама (штапова за голф, штапова за пецање и слично) и избегавати близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично.

Не треба стајати усправно, већ чучати или се макар сагнути, не додирујући земљу рукама, а ако сте у групи држати растојање од пет метара између себе.

Уколико се нађете у аутомобилу за време јаке олује, зауставити аутомобил поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил, остати у аутомобилу и упалити позициона светла док не прође олуја, затворити прозоре и не додиривати металне предмете у аутомобилу и избегавати поплављене путеве.

Министарство унутрашњих послова подсећа на то да је Републички хидрометеоролошки завод издао упозорења на временске непогоде на подручју Републике Србије за 21. и 22. јул, наводи се у саопштењу.

Извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/720672/upozorenja-na-vremenske-nepogode-na-podrucju-srbije-za-21-i-22-jul.php

Погледајте време (најаве, упозорења, обавештења) на званичном веб-сајту Републичког хидрометеоролошког завода:


[ВРАТИ СЕ НАЗАД КЛИКОМ ОВДЕ]

БРЗИ КОНТАКТ ПОДАЦИ:

Светог Саве 76, 12240 Кучево. Радно време: 07.00-15.00 часовa (пауза: 09.30-10.00)

ОПШТИНСКА УПРАВА: 012/852-141, 012/852-142; nacelnik@kucevo.rs

ОПШТИНСКО ВЕЋЕ: 012/852-141, 012/852-142; skupstinaivecekucevo@gmail.com

СКУПШТИНА ОПШТИНЕ: 12/852-141, 012/852-142; skupstinaivecekucevo@gmail.com

ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ: 012/852-141, 012/852-142; predsednik@kucevo.rs

Веб-презентација Општине Кучево:  kucevacke.novine@gmail.com




       


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni