Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

ХВАЛА НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА!




Челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије и у тешким тренуцима. Кина је још једном доказала да је пријатељ нашој земљи. КИНО, ХВАЛА НА ПОМОЋИ!
(
电影院,谢谢您的帮助!).

Захвалност Народној Републици Кини на помоћи Републици Србији у борби против КОВИД-19. Србија види Кину као братску земљу.

Русија и Србија су увек биле једна уз другу, као братске и пријатељске земље. РУСИЈО, ХВАЛА НА ПОМOЋИ! (РОССИЯ, СПАСИБО ЗА ПОМОЩЬ)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је кинеску вакцину СИНОФАРМ” против коронавируса COVID-19: I дозу 06.04.2021, II дозу 27.04.2021, III дозу 07.11.2021.

#ОстаниКодКуће #OstaniKodKuće #StayAtHome

#БудиОдговоран #BudiOdgovoran #BeResponsible



ВЕСТИ



НАПОМЕНА: Сваки прилог из општине Кучево има у наслову прилога префикс КУЧЕВО:ˮ

 

ИСТА ПРАВА ЗА РАД ОД КУЋЕ КАО И У РАДНИМ ПРОСТОРИЈАМА

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 22.10.2020, 06:49]

КОВИД-19 – ВЕСТИ >>

 

  • Београд, 21. октобар 2020. године, среда

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић поручио је данас да запослени који раде од куће не смеју да имају мања права и неповољније услове рада од запослених који обављају исте или сличне послове у просторијама послодавца.

Ђорђевић је у изјави за агенцију Танјуг објаснио да је Законом о раду предвиђено да радни однос за обављање послова ван просторија послодавца обухвата рад на даљину и рад од куће.

То се показало корисним у ово време пандемије и ванредног стања, а захваљујући томе заштитили смо и спасили доста људи јер су радили од куће и нису били изложени опасности да се заразе коронавирусом, истакао је министар.

Он је указао на то да сви послодавци, приватници и државне службе, имају могућност да искористе то право, а да радници који раде од куће треба да имају сва права као када су на радном месту, напоменувши да Министарство може да даје препоруке, али не може да налаже за какву ће се организацију рада определити послодавци.

Министар је пренео да је било жалби да су неке приватне компаније могле да организују рад од куће за запослене, али да то нису учиниле, при чему је апеловао на њих да пробају да изађу у сусрет радницима и омогуће им да раде од куће или нека друга права која им Законом о раду припадају.

Држава то спроводи и види се да се такав начин рада може организовати, нагласио је Ђорђевић и као пример навео то да су у министарству на чијем је челу за две особе са инвалидитетом које одржавају сајт омогућили рад од куће.

Према његовим речима, до сада се показало да је такав рад најпогодније организовати у области ИТ, финансија, рачуноводства и на пословима примања одређених жалби грађана.

Законске одредбе које уређују рад од куће могу да се примене у свим случајевима када то одговара послодавцу и запосленом и кад год је такав рад могућ.

Због специфичности обављања послова ван просторија послодавца, прецизирана је садржина уговора о раду за обављање послова ван просторија послодавца.

Поред обавезних елемената прописаних Законом о раду, уговор о раду за обављање послова ван просторија послодавца садржи, измеђи осталог и одредбу о трајању радног времена према нормативима рада и начину обављања надзора над радом и квалитетом.

Законом о раду је прописано да основна зарада запослених који раде ван просторија послодавца не може бити мања од основне зараде запослених који раде у просторијама послодавца на истим пословима.

Одредбе Закона о раду у вези са распоредом радног времена, прековременим радом, прерасподелом радног времена, ноћним радом, одморима и одсуствима примењују се и на уговор о раду за обављање послова ван просторија послодавца, осим ако другачије није одређено општим актом или уговором о раду.

Запослени који ради ван просторија послодавца остварује право на ограничено радно време, одморе и одсуства.

Количина и рокови за извршење послова који се обављају по основу уговора о раду за обављање послова ван просторија послодавца не могу се одредити на начин којим се запосленом онемогућава да користи права на одмор у току дневног рада, дневни, недељни и годишњи одмор, у складу са Законом и општим актом.

извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/492595/ista-prava-za-rad-od-kuce-kao-i-u-radnim-prostorijama.php


[Последња промена: 22.10.2020 у 08:03]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од марта 2020. године
; Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 18.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni