Контакт мејл уредника, приређивача (дизајн, прелом, табеле, текст, фото, графикони) и веб-администратора веб-странице КОВИД-19 Кучево је: kucevacke.novine@gmail.com (Д).

ХВАЛА НАШИМ ЗДРАВСТВЕНИМ РАДНИЦИМА!




Челично пријатељство Народне Републике Кине и Републике Србије и у тешким тренуцима. Кина је још једном доказала да је пријатељ нашој земљи. КИНО, ХВАЛА НА ПОМОЋИ!
(
电影院,谢谢您的帮助!).

Захвалност Народној Републици Кини на помоћи Републици Србији у борби против КОВИД-19. Србија види Кину као братску земљу.

Русија и Србија су увек биле једна уз другу, као братске и пријатељске земље. РУСИЈО, ХВАЛА НА ПОМOЋИ! (РОССИЯ, СПАСИБО ЗА ПОМОЩЬ)

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је кинеску вакцину СИНОФАРМ” против коронавируса COVID-19: I дозу 06.04.2021, II дозу 27.04.2021, III дозу 07.11.2021.

#ОстаниКодКуће #OstaniKodKuće #StayAtHome

#БудиОдговоран #BudiOdgovoran #BeResponsible



ВЕСТИ



НАПОМЕНА: Сваки прилог из општине Кучево има у наслову прилога префикс КУЧЕВО:ˮ

 

ДАНАС ПОЧИЊЕ МАСОВНА ВАКЦИНАЦИЈА СТАНОВНИШТВА У СРБИЈИ

[Објавио: Општина Кучево (administrator) 19.01.2021, 11:01]

КОВИД-19 – ВЕСТИ >>

 

  • Београд, 19. јануар 2021. године, уторак

Председник Републике Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић представили су данас најмодернији систем за пријаву, заказивање и праћење вакцина и имунизације становништва Србије, који у сваком тренутку прати цео процес – од набавке вакцина до вакцинације.

Вучић је у Палати Србија, на првој седници државног врха и Оперативног тима за вакцинацију, објаснио да је реч о најсавременијем информационом систему путем којег се за сваког ко се вакцинише зна коју је вакцину примио и када и где је вакцинисан.

Он је истакао да се више неће дешавати ситуације као са вакцином за сезонски грип – да се не зна колико има вакцина у фрижидерима и да буде мали број вакцинисаних јер није вођена кампања за вакцинацију.

Према његовим речима, један тим, који се састоји од једног лекара и два медицинска радника, може дати 75 вакцина за пет часова, тако да ће бити потребно доста медицинског особља.

Председник је апеловао на грађане да се одазову вакцинацији у највећој мери јер тиме чувамо здравље наших људи, али и стварамо прилику да радимо још више и напорније како бисмо и 2021. били прва економија у Европи.

Нови систем е-вакцина је, како је подвукао, још један доказ да наше здравство напредује, али и још један од начина, после изградње ковид болница у Батајници и Крушевцу, да наша држава иде у корак са најразвијенијим земљама.

Председник је саопштио да данас у Србији почиње масовно вакцинисање кинеском вакцином "Синофарм" и затражио да се она што брже обавља.

Наша држава је била међу онима који су учествовали на донаторској конференцији при ЕУ за израду вакцина. Први смо из региона уплатили новац за COVAX систем, специјализовани програм у оквиру ЕУ преко којег би требало да од Уније добијемо значајне количине вакцина, подсетио је он.

Вучић је изразио уверење да ће на састанку у четвртак у Бриселу разумети потребу становништва на Западном Балкану, као и да ћемо убрзо моћи да рачунамо и на те вакцине.

Према његовим речима, данас или сутра требало би да добијемо 250.000 "Спутњик В" вакцине, од којих су 200.000 прве дозе, а 50.000 друге дозе, јер су једино код руске вакцине различита прва и друга доза.

Такође, како је најавио, Србија ће потписати трилатерални уговор са Пољском и "Астра-Зенеком" за приближно 800.000 вакцина, како би преко Варшаве добили и та цепива.

Вучић је, указавши на то да је кинеска вакцина показала најмање контраиндикација, позвао министарства, пре свега просвете, науке и технолошког развоја, одбране, унутрашњих послова и здравља да вакцинишу своје запослене.

Председник је подвукао да треба да се вакцинишу и запослени у јавним предузећима, као и да се заврши имунизација у геронтолошким центрима.

Према његовим речима, сваки пут када дамо вакцину заштитили смо нечији живот, не само тог који је добио, већ смо у ланцу трансмисије болести успели да избацимо једну карику.

Истовремено, он је најавио да ће се седнице Оперативног тима за вакцинацију одржавати сваког јутра, у периоду од 7.30 и 8 часова, како би и државни врх и грађани били извештавани о томе шта је урађено по питању вакцинације, али и шта је још могуће учинити како би се вакцинација убрзала.

Брнабић је поновила да данас креће масовна вакцинација грађана у Србији и да се за то отвара први велики пункт на Београдском сајму.

Она је прецизирала да ће прво бити вакцинисани припадници МУП-а, Војске Србије и осталих безбедносних служби, и додала да су јуче стигле додатне количине "Фајзерове" вакцине и да се наставља имунизација по геронтолошким центрима.

Према њеним речима, у Србију је до сада стигло укупно 1.054.950 вакцина, а уговорено је, делом и плаћено, 6.182.200 вакцина, тако да смо по томе једна од најбољих држава у Европи.

За све у Европи је сада највећи изазов како да се те вакцине администрирају и што пре обави вакцинација, објаснила је премијерка и нагласила да Србија тај процес обавља на систематичан начин.

Она је истакла да до сада нисмо имали систем који то може да прати на прави начин, док сада можемо да пратимо вакцину од доласка у нашу земљу, када слети авион на аеродром до тренутка доласка у магацин, изласка из њега, пријема у здравствену установу, процес вакцинације, као и оно што се дешава после.

Такође, прате се и оне вакцине које не могу да се употребе ако су оштећене или нису адекватно чуване, напоменула је Брнабић и додала да вакцине стижу у два централна магацина у Србији – Институт "Торлак" и магацин РФЗО "Фармалогист".

Премијерка је позвала грађане да се пријаве за имунизацију преко портала еУправе или телефонским путем, будући да је пуштен у рад и контакт центар, при чему ће добити поруку о термину вакцинације.

Према њеној оцени, овај систем даје основу за развој е-здравства, што је један од приоритета Владе – дигитализација здравственог система како би грађани имали што бољу услугу.

Највећи градови у Србији су спремни за вакцинацију и углавном су припремили или приводе крају уређење пунктова на којима ће грађани моћи да приме цепиво, пратећи план државе да данас почне масовна вакцинација.

Састанку у Палати Србија присуствовали су и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и министар здравља Златибор Лончар.

Такође, присуствовали су и министар унутрашњих послова Александар Вулин, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и министар без портфеља Ненад Поповић.

Учешће на седници узели су и директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић, као и градоначелник Београда Зоран Радојичић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и други.

извор: https://www.srbija.gov.rs/vest/512811/pocinje-masovna-vakcinacija-stanovnistva-u-srbiji.php

 


[Последња промена: 19.01.2021 у 16:27]


[ВРАТИ СЕ НАЗАД]

 


Уредник, приређивач и објава веб-страница КОВИД-19: медијски сарадник и веб-администратор kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Прилоге припремио (текст, фото, табеле, графиконе, дизајн, прелом) и објавио: kucevacke.novine@gmail.com (Д)
Креирано (објаљено): од марта 2020. године
; Ажурирано (сав садржај / цела веб-страница): 18.04.2022. године (Д)


 (c) Copyright 2000 - 2010 StanCo IST , IST Grupa. Sva prava zadrzana. , RS Domeni